Povestea beretei

cropped-15311468_1259097674176543_1853455210_o2.jpg

 

Puţină istorie.
„Bereta/bascul are o poveste cu începuturile în epoca bronzului. Variante asemănătoare beretei din ziua de azi purtau şi românii şi etruscii. Acoperământul de cap a fost popular printre nobili şi artiştii Europei pe tot parcursul istoriei moderne.
Bereta de tipul basc, de unde vine şi cuvântul, este originară din portul ciobanilor din munţii Pirinei, care despart Franţa de Spania. Producţia în masă a beretelor (cu banda îngustă întărită şi purtată în interior) a început în secolul al 17-lea în sudul Frantei, la Oloron-Sainte-Marie. La inceput nu era decât un atelier de producţie locală pentru ca apoi să se industrializeze în sec. al 19-lea. Prima fabrică, Beatex-Laulhere are producţie încă din 1810. Din 1920 bascurile (li se spune la fel de corect si băsci) sunt asociate cu clasa muncitorească în Franţa şi Spania, iar din 1928 mai bine de 20 fabrici din Italia, Franţa şi Spania produc milioane de berete.
Beretele militare au fost adoptate prima oară de către Vânătorii de munte francezi 1889. După Primul Război Mondial, generalul britanic Hugh Elles a propus bereta pentru echiparea Regimentul Regal de Tancuri. Beretele negre au devenit faimoase prin generalul Field Marshal Montgomery in al Doilea Razboi Mondial. Ele au fost adoptate ca parte a echipamentului miliar de multe armate ale lumii. Însă, bascurile sunt asociate si cu revoluţiile, cu grupările paramilitare, cu grupările de guerrilla.
Asocierile sociale ale bascurilor se întind şi în lumea intelectualilor, a pictorilor, a boemilor în general.”
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s